SHL

Svenska hockeyligan, vanligtvis förkortad till SHL, är den högsta nivån av seriespel för herrar i Sverige. Den första säsongen spelades 1975/1976. År 2015 ändrades förutsättningarna i ligan och sedan dess är det fjorton lag som deltar varje säsong. De spelar 52 omgångar i grundserier och sedan genomförs slutspelet av åtta lag. Det lag som sedan vinner slutspelet får ta emot den så kallade Le Mat-pokalen, vilket är den officiella SM-bucklan, och blir utropade till svenska mästare i ishockey. Förutom själva äran och uppmärksamheten får vinnarna även en segerbonus på en miljon kronor. Vinnarna får dessutom fördelen att spela på hemmaplan i alla avgörande slutspelsmatcher. Inför att säsongen 2013/2014 skulle starta bytte man namn på ligan från Elitserien till SHL.

Färjestad BK är det lag som har vunnit ligan flest gånger vilket är hela nio. Där efter kommer Djurgårdens IF med sex och Brynäs IF med samma antal. Andra kända klubbar är Frölunda HC och HV71.

Säsongen 2016/2017 blev seriens 42:a säsong och utspelades mellan september 2016 och mars 2017. Nykomlingar detta år var Leksands IF som då fick ersätta Modo Hockey.

Om matchen är oavgjord när full tid spelats avgörs matchen i förlängning under så kallad sudden death. Då deltar endast tre spelare per lag i högst fem minuter. Om inget av lagen lyckas att göra mål under denna tid följer istället en nervkittlande straffläggning. I denna turas lagen om att få lägga tre straffar och det lag som lyckas bäst med att göra mål vinner hela matchen. Om det slutar lika får lagen slå varannan straff tills matchen är avgjord.

Poängen delas ut enligt följande lista:

  • Tre poäng får ett lag om det vinner under ordinarie tid
  • Två poäng tilldelas det lag som vinner efter förlängning eller straffar
  • En poäng får laget för en förlust efter förlängning eller straffar
  • Noll poäng får man för en förlust under ordinarie speltid