Hockeyklubbor

Genom åren har hockeyklubbor sett mycket olika ut och materialen de tillverkats av har förändrats väsentligt. Tidigare tillverkades många av trä, vilket gjorde att de blev mjukare med tiden och de därför presterade sämre när de använts under en tid. Med moderna klubbor kan man lita på att hårdheten bibehålls under deras livslängd.

Idag är de allra flesta, och framförallt de bästa, gjorda av komposit. När de är tillverkade av komposit är de dels lättare och dels ger de en mycket bättre balans än de tidigare varianterna.

Nedan hittar du en köpguide i form av vanliga frågor och svar!

hockeyklubbor

Vad finns det för sorters klubbor?

De görs i olika bladvinklar, olika så kallad flex(dvs hårdhet). Dessutom går det att få både de som är anpassade för högerspelare och de som är anpassade för vänsterspelare. Då det går att ta reda på vilken vinkel och hårdhet som passar en själv är hockeyklubbor oerhört väl lämpade för att handlas över nätet. Finns inte den vinkel du önskar i lager hos näthandlarna, kan de ofta beställa en sådan hockeyklubba.

I dagens butiker finns verkligen klubbor för alla typer av spelare – allt från en back som skjuter stenhårt till en forward som kanske snarare föredrar att skottet avlossas snabbt. Slutligen erbjuder butikerna alla sorter – från nybörjare till proffs alla sorters hockey du kan tänka dig.

Klubbor vi rekommenderar:

Vilken storlek på hockeyklubba passar bäst?

Som en tumregel brukar man säga att senior 77-95 flex passar alla som är 15 år eller äldre. De som är 11 till 15 år gamla använder ofta intermediate 60-75 flex, de som är 6-11 år kör ofta 45-52 flex och de yngsta spelarna brukar rekommenderas att spela med youth 35-40 flex. Det skiljer sig även något beroende på om det är en damklubba eller herrklubba man är ute efter. Skillnad?

Vad är en kickpoint och vad spelar det för roll?

Många av er kanske har hört termen ”kick point” eller ”flex profile” men vad är det egentligen? Kompositklubbor består av kolfiberplåtar med sammankopplande eller överlappande fiberark, vilket skapar ett slags rutnätsmönster i staven. Detta gör staven hållbar och mycket stark. Detta hindrar också klubbans förmåga att böjas eftersom de tätt packade fibrerna är för starka. För att motverka detta skapar de en del av skaftet som är mjukare och kan böjas medan det lämnar vissa delar styva. Den styva punkten kallas kickpoint. Syftet med kickpointen är att du ska få en konsekvent flex eller få till samma skott varje gång. Detta förbättrar också förutsättningarna för en viss typ av skott beroende på vilken sorts kickpoint du har. Alla skaft som lanserats under de senaste åren har en kickpoint.

Det finns tre huvudtyper av kickpoints på en hockeyklubba: Låg, mellan och variabel/anpassad. Klubbor med låg böjer sig längst ner på skaftet och möjliggör snabbare frisättning på handledsskott och dragskott. De brukar föredras av anfallare och andra spelare som gillar en snabb release på sitt skott. Klubbor med låg böjer sig på mitten av skaftet. De är bra för slagskott och spelare som verkligen lutar sig in i sina skott. Det tar lite längre tid att nå maximal hastighet på handledsskott när man använder en med mellan-kickpoint. Den sista typen är en variabel eller anpassad kickpoint. De existerar på väldigt få skaft som Bauer Vapor APX, APX2 och CCM RBZ-linjen.

Och du: glöm inte att köpa och linda på hockeytejp, eller hockeytape som det också stavas, på klubbladet! Det används dels för att skydda bladets yta dvs den håller längre och dessutom ger det dig mer kontroll över hockeypucken. 

Hoppas vi hjälpt dig på din väg till att köpa den bästa hockeyklubban och om inte är det bara att kontakta oss på info@hockeyhjälmar.se så svarar vi på era frågor! Och, du kika gärna även in hockeyskydd när du ändå är igång!