Målvaktsutrustning

I och med att målvakten rör sig på ett annat sätt och dessutom tenderar att få många puckar skjutna mot sig krävs att han eller hon har en annan sorts utrustning. Något som skiljer rollen från en utespelare är till exempel att en målvakt sällan utsätts för en ordentlig tackling, men får väldigt många fler skott på sig än en utespelare. Det gör att utrustningen skiljer sig. Till exempel används inte vanliga hockeyhjälmar.

Både huvudskydd och klubba skiljer sig från utespelarna och målvakten har även andra skydd som till exempel halsskydd och en annan sorts benskydd. Benskydden ska både hjälpa till att täcka målet och skydda benen från skott. När det gäller klubban är den vanligtvis tjockare och har en mer upprätt vinkel. Även målvaktshjälmen, även kallad målvaktsmask, skiljer sig från utespelarnas då den ska täcka bra mot alla skott som avlossas i spelarens riktning.

målvaktsutrustning

Målvaktsutrustning vi rekommenderar varmt:

Målvakten måste utöver speciell utrustning ha ett speciellt psyke då oerhört fokus läggs på honom eller henne under match. Det går inte att ha en dålig dag då det genast uppmärksammas, men å andra sidan kan också målvakten hyllas som en hjälte och få mycket uppmärksamhet när det väl går bra. Självförtroende är en oerhört viktig egenskap samt förmåga att läsa spelet och på så sätt förutsäga var pucken kommer att hamna. Det är även en stor fördel om personen ifråga är orädd av sig då det stundtals kan vara obehagligt att få puckar i oerhört hög hastighet skjutna mot en. Världsrekordet är runt imponerande 170 kilometer i timmen!

Sverige har haft en del kända hockeymålvakter genom åren och namn som den tyvärr tragiskt bortgångne Stefan Liv dyker upp den. Den klart starkast lysande stjärnan idag är svenske Henrik Lundqvist som idag spelar för New York Rangers. Lundqvist är den svenske NHL-målvakt som vunnit flest matcher och hållit nollan flest gånger. Han har även motsvarande rekord i New York Rangers historia. Slutligen blev han utsedd till NHL:s bäste målvakt 2012 och har blivit uttagen till All-Star-matchen i NHL tre gånger. Som kuriosa kan det vara kul att veta att han även har en bror som också är framgångsrik inom sporten – Joel Lundqvist, som dock inte nått NHL än.